-->

30 Ocak 2014 Perşembe

MUTFAKLARIN VAZGEÇİLMEZİ TARÇIN'IN FAYDALARI


                                                         TARÇIN




   Latince adı ‘’ Cinnamomum Ceylanicum’’ (seylan tarçını)’dır.Tarçın küçük bir ağacın kabuklarıdır.Bu ağaç çok kumlu ve killi olan beyaz renkli toprakları sevdiğinden en iyi mahsul bu topraklarda alınır.Anavatanı Tayland ve Çin’dir.Endonezya ,Hindistan’da yetiştirilir.Mayıs-Eylül ayları arasında ağacın genç yan dal sürgünleri kesilir.Sonra dalların üzerine daire şeklinde dalları çevreleyecek şekilde çizgiler çizilir ve bunlar oğulur.2 gün kendi haline bırakılarak kabuklar alınır. Baharat ve ilaç olarak kullanım için çekilerek herkesin bildiği toz tarçın haline getirilir.

 Eski Mısır uygarlığında
mumya hazırlanması kullanıldığı bilinmektedir.Bilinen en eski baharatlardandır.Çin’de binlerce yıldır kronik ishal ,romatizma,soğuk algınlığı ,yüksek tansiyon,böbrek rahatsızlıkları için kullanılır.Mısırlılar,Yunanlılar ve Romalılar tarçını baharat,ilaç ve tütsü olarak kullanmışlardır.

 Seylan tarçını yağının açık sarı ve güzel bir kokusu vardır.Tatlımsı ve yakıcı bir tada sahiptir.Yapraklarından elde edilen eterli yağı tipik tarçın kokusunu verir.Saf eterli tarçın yağının günlük kullanım ölçüsü  birkaç damlayı geçmemelidir.







 ro

· Eterli yağ

· Sinnamik aldehid

· Ojenol

· Tanen

· Mannit (şeker alkolü)

· Potasyum

Yukarıda sıralan maddeler tarçın yağına bakterileri ve mantarları yok etme özelliği kazandırır.



Yan Etkileri :

· Yağı ,deriyi ve epitel dokuyu tahriş ettiği için yüksek miktarlarda kullanılmalıdır.

· İçindeki sinnamik aldehid bazen alerjiye sebep olabilir.

· Kabuk tarçın haftada en fazla 4-5 kez içilmelidir.Fazlası tüketilmemelidir. Hiçbir bitkisel çay ve kür sürekli içilmemelidir vücudu alıştırmamak adına.Yoksa ihtiyaç durumlarında bir işe yaramaz.

· Kabuk tarçın ve ya toz tarçın çok zengin potasyum içerdiğinden böbrek şikayeti olanlar tüketilmemelidir.Diyaliz hastalarının kesinlikle tüektmemeleri gerekir.

· Eğer kan şekeri düşüklüğünüz (hipoglisemi) rahatsızlığınız varsa tarçın tüketiminden uzak durmalıdır.


Tıbbi Nitelikleri:

· Tarçın yağının mikrop öldürücü özelliği tıbben kanıtlanmıştır.İyi bir antiseptik ,bakteri ve mantar öldürücüdür.Geniş spektrumlu bir antibiyotiktir.

· Sindirimi destekler.

· İştahsızlık,hafif mide krampları ve gaz şişkinliklerinde kullanılır.

· Bağırsak bozukluklarının tedavisinde yararlanılmaktadır.,
Tarçın yağı karanfil yağı ile karıştırılarak diş ağrısına karşı kullanılabilir.

· Şeker hastalığına karşı önleyicidir.

· Kan şekerini düşürmeye yardımcıdır.

· Romatizmaya karşı önleyicidir.

· Faranjite karşı dirençli kılar.

· Yüksek tansiyona yakalanma riskini azaltır.

· Yorgunluğu giderir.

· Gerginliği alır ,sakinleştirici etkisi vardır.

· Deri hastalıklarına karşı direnç kazandırıcıdır.

· Bağırsaklarda nitrozamine oluşumunu engeller.

· Kansere karşı vücudu dirençli kılar.

· Bağışıklık sistemini güçlendirir.

· Migrene karşı önleyicidir.

· Kötü kolesterolün (LDL) kontrol altına alınmasına yardımcı olur.

· Sivilcelere karşı etkindir.

· Regl dönemlerindeki stres,huzursuzluk ve ani kasılamalara etkindir.



Tarçın Çayı : Bir bardak kaynamakta olan klorsuz suya bir adet kabuk tarçın atılır.Ağzı kapalı olarak kısık ateşte 5 dk kaynatılır.Ilıyınca süzülüp içilir.



Unutmayalım herşeyin azı karar çoğu zarar….SEVGİLERJ.       


0 yorum: