-->

5 Şubat 2014 Çarşamba

MELİSSA'NIN FAYDALARI

                                                  
                                                        MELİSSA(OĞULOTU)




  Latince adı Melissa Offıcınalis'tir.Melissa'nın diğer adı ise oğul otu'dur.Özellikle kayalık dağlarda yetişen bitki ,yararları nedeniyle Avrupa ve Asya'da süratle yayılmıştır.Ülkemizde ve Avrupa'da tarımı yapılmaktadır.Günşi,sıcağı,humuslu ,zengin toprakları sever ve bahar aylarında
yeşermeye başlar.Çiçekleri açık mavi ve ya açık sarı olabilir.Eylül-Kasım aylarında toplanıp kurutulur.Yapraklarının serin ve kapalı havada toplanmaması önerilmektedir.Yapay olarak 35 derece kurutulabilir.Kuruyan yapraklar ışıktan korunmalı ,bir yıldan fazla saklanmamalıdır.Melissa'nın sadece yapraklarından faydalanılabilinir.
    NOT :  Özellikle uç yaprakların zedelenmeden ,elle toplanması önerilmektedir.Zedelenen ve makine ile toplanan yaprakların eterli yağları önemli ölçüde kaybolur.Kurutularak saklanan yapraklardaki eterli yağ 6 ay sonra yarıya iner.
   
  Bir çok bilim insanına göre melissa bal anlamına gelen meli sözcüğüne dayananmaktadır.Arılar bitkinin üzerine oğulladıklarından bitkiye Oğulotu adı verilmiştir.Anavatanı Doğu Akdeniz'dir.

  İçindeki Maddeler: 
  • Soluk sarı renkli eterli yağında %40 kadar sitronellol,%16 sitrol a ,%15 sitral b,monoterpen ,seskiterpen vardır.
  • Tanen 
  • Triterpen
  • Acı maddeler
  • Flovonoidler 
 NOT: Terpen otonom sinir sistemi üzerinde etkili olur.

                                  
   Yan Etkisi:
  • Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
  Tıbbi Etkileri:
  • Bilinen en önemli özelliği kantaron gibi sakinleştirici etkisidir.Özellikle bir tutam papatya ile karıştırıldığında sakinleştici etkisi hemen kendini göstermektedir.
  • Antibakteriyel
  • Kalp çarpıntısı
  • Baş dönmesi
  • Böcek sokması
  • Kanszlık
  • İştahsızlık
  • Kulak çınlaması
  • Sinirsel baş ağrısı
  • Uykusuzluk
  • Göz tansiyonu
  • Kronik idrar yolu enfeksiyonu

   Kürler:

  Göz Tansiyonu şikayeti olanlar için: Yaklaşık 150ml (bir su bardağı) klorsuz suyu önce kaynatınız.Su kaynadıktan sonra bir tatlı kaşığı melissayı kaynayan suyun içine ilave ediniz.Kısık ateşte ağzı kapalı olarak 5 dk kaynatınız ve süzünüz.Ilıyınca yudum yudum içiniz.Bu kür 1 ay boyunca günde 2 kez uygulanır ve her defasında taze hazırlanır.Öğleden evvel aç karnına içilir.Eğer yaşınız 35 yaş ve yukarısı ise akşam yemeklerinden en erken 1 saat sonra 1çay bardağı taze sıkılmış domates suyu da içilebilir.


  Baş Dönmesi : 15g rendelenmiş hindistan cevizi + 15g rendelenmiş limon kabuğu+70g melissa yaprağı karıştırılır.Bu karışım 60 derecelik alkolde 15 gün ara sıra karıştırılarak dinlendirilir ve preslenerek süzülür.Hava geçirmeyen şişelerde sakalanır.Gerektiğinde 1 kahve kaşığı içilir.













0 yorum: