-->

20 Şubat 2014 Perşembe

GÜZEL KOKUSUNUN YANINDA KARACİĞER DOSTU DA OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?



                                                                 LAVANTA




     Latince adı Lavandula olan lavantanın bu adının yıkamak anamındaki Lavare sözcüğünden türediği sanılmaktadır.Eskiden bitki çamaşır ve banyo sularına karıştırıldığı için bu adın verildiği ileri sürülmektedir.Anavatanı Akdeniz'in batı kıyılarıdır.Mısırlılar'ın lavanta ile mumyalarını sardıkları keten bezleri ıslattıkları,oturdukları yerlerin havasını temizledikleri ve hasta odalarını dezenfekte ettikleri ileri sürülmektedir.Tarihte ilk kez
Romalılar lavantanın tıbbi niteliklerini araştırmışlardır.Karaciğere olan özelliklerini keşfetmişlerdir.Lavantanın taze ve kuru çiçeğinden,yağından ve alkolünden yararlanılır.Lavanta her türlü toprakta yetişebilir.Ancak sürekli ıslak topraklarda fazla ömürlü olmaz.

   İçindeki Maddeler : 
  • Linali asetat ( Bu madde lavantanın kokusunu oluşturur.Lavantanın tıbbi gücü de bu maddeden gelmektedir.Bu maddenin oranı lavantanın tıbbi gücünü arttırır.
  • Linalool ( Bu madde çok güçlü bir antibakteriyeldir.)
  • Kumarin 
  • Tanen


  Yan Etkileri :  
  • Çiçeğinin herhangi bir yan etkisi yoktur.
  • Yağı fazla miktarda tüketildiğinde mide-bağırsak sorunları,uyuşukluk ve böbrek rahtsızlıkları meydana gelebilir 
  • Çok nadir olmakla birlikte kokusuna fazla maruz kalındığında baş ağrısına neden olabilir
  • Çocuk ve hamile bayanlarda kullanılmamalıdır.

   Tıbbi Etkileri : 
  • Karaciğer yağlanması
  • Karaciğer yetmezliği
  • Hepatit-B ve Hepatit-C
  • Saç dökülmesi
  • Doğum sonrası perineal ağrılar
  • İdyopatik burun akıntısı
  • Toz alerjisi
  • Romatoid artirit ağrıları
  • Ciltteki sivilce ve lekelere karşı
                                    


 Kürler :

 Karaciğer Yetmezliği,Hepatit -B ve Hepatit-C'ye Karşı Kür : Kaynamakta olan bir buçuk su bardağı klorsuz suya bir tatlı kaşığı lavantayı atınız ve 15dk kısık ateşte demleyiniz.Sıcakken süzün ve 15 gün boyunca her gün akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra bir çay bardağı dolusu için.İçtikten sonra hiç birşey tüketmeyin.Her kullanımda taze demlenmelidir.

 Karaciğer Yağlanmasına Karşı Maydanoz+Limon+Lavanta Kürü : 15-16 adet maydanozu saplarıyla beraber blendıra atın.Üzerine taze sıkılmış 2 yemek kaşığı limon suyu ilave edin.Yarım bardaktan biraz fazla su ilave edip blendırda 1-2 dk çevirin.Bu karışımı kahvaltılardan 15dk önce için ve 15 gün boyunca uygulayın ve 5 gün ara verin.5 gün aradan sonra ikinci 15 günde sabah kahvaltılarında bu karışımı akşamları da lavanta kürünü uygulayın. Lavanta kürü de  bir su bardağı suyu önceden kaynatıp kaynamış suya bir tatlı kaşığı lavanta ilave edip ağzı kapalı şekilde kaynatmaya devam edin.8 dk kaynadıktan sonra ılıyınca suzun ve akşayemeklerden 2 saat sonra yavaş yavaş için.Bu kürler her içimden önce taze hazırlanmalıdır.

  Sivilce ve Lekelere Karşı : Bir buçuk su bardağı suya bir tatlı kaşığı lavanta atılır ve kısık ateşte 10 dk demlenir.Sıcakken süzülür ve bir su bardağı kadarı içilir.

  Lavanta karaciğer dostu bitkilerden biridir.Bu tarz şıkayetleri olan kişiler tabiki öncelikle bir hekime danışmalı ve bu kürleri söylenen miktar ve şekillerde uygulamalıdırlar.Herşeyin fazlası zarardır. Bitkilerin şifalarından yararlanırken bazı durumları da göz ardı etmeyelim ve bilinçli tüketelim.

   HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER :))))))))











0 yorum: