-->

27 Ocak 2014 Pazartesi

TURP GRUBUNUN GÖZDESİ ''TERE'' NİN FAYDALARI


TERE









   Latince adı Lepidium Satıvum olan tere (diğer ismi kerdeme) çok eskiden beri İran'da yetiştirildiğinden anavatanın burası olduğu söylenmektedir..Günümüzde ise tüm Avrupa ve Asya'da yetiştirilmektedir.Ülkemizde ise Akdeniz bölgesinde bulunur.Hemen hemen her türlü iklime uyum sağlamaktadır.Beyaz ve ya kırmızımtrak çiçekleri vardır.Tohumları ekildikten 2-3 hafta sonra hasat edilir.


   İçindeki Maddeler:  

  • Hardal yağı
  • Glikozit
  • Askorbik asit
  • Yapraklarında bulunan gadoleik asit
  • Glukosinolat
  • B6 vitamini
  • Kükürt
  • Benzile bağlı aromatik maddeler
  • Yapraklarında bolca bulunan Omega-3 ve omega -9 yağ asitleri
  • Potasyum
 8
  Yan Etkileri  :

  • İçindeki gadoleik asit diallyl sülfit ve de benzile bağlı aromatik yapılı etkin maddeler sebep tere kürünü uygulayan kişilerde idrar yaparken hafif dereceli yanma meydana gelebilir.
  • Hamileliğin ilk 4 ayında kullanılmamalıdır.
  • Terenin yaprakaları potasyum bakımından oldukça zengindir.Bu yüzden diyaliz hastaları ya da böbrek yetmezliğinden şikayet eden hastalar tere tüketiminden uzak durmalıdırlar.



Tıbbi Etkileri: 

  • İçerdiği benzyl isothiocyananate maddesi bağırsaklarda oluşan ve bağırsak kanserine neden olan nitrozamin maddesini zararsız hale getirir.
  •  Gene içeriğindeki diallyl sülfid bir çok kanser türüne karşı koruyucudur.Aynı zamanda bu etkin madde hem antiseptik hem de antibakteriyel özelliktedir.
  • İçerdiği kükürtlü bileşikler sindirimi kolaylaştırır.
  • B6 vitamini açısından oldukça zengindir.
  • Akciğer kanserine yakalanmış hastaların nefes alma zorluğuna karşı tere kürü iyi bir yardımcıdır.
  • Sigara içen ve ya bronşları dolmuş kişilere de güçlü bir panzehirdir tere.Çiğ olarak tüketilmeli ve soğuk suda yıkanmalıdır.
  • Demir eksikliğine bağlı anemilerde tüketilebilinir.
  • İltihaplı romaztizmal hastalığında
  • İyi huylu prostat büyümesinde
  • Balgam söktürücü olarak
  • Kolesterol düşürülmesinde
  Terenin çok geniş spektrumlu etkileri vardır.Bu yüzden tek başına tüketilmelidir.Salatada başka besin maddeleriyle tüketildiğinde etkisinde büyük oranda kayıp olur.B6 vitamini ve kükürt açısından oldukça zengindir.Bu kükürtlü bileşikler sayesinde sindirime yardımcı olur.Terenin yıkamadan kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir.Soğuk suda yıkanmalıdır.Fazlaca tüketildiğinde idrara yaparken yanma yapabilir,endişelenecek bir durum değildir.
  Demir bakımından oldukça zengin olduğundan demire bağlı anemi yaşayanlar tüketmelidir.Aynı zamanda iyi bir balgam söktürücüdür.Sigara içen kişilerce tüketilebilir.
  Yaprakları önemli ölçüde doymamış yağlardan omega-9 yağ asidi içerir.Bu yüzden yüksek kolesterol hastaları tüketebilirler.


  Kürler : 

 Bronşları dolmuş ve sigara içenler için: Kaynamakta olan suya 15-16 adet tere atılır ve hafif ateşte ağzı kapalı olarak 3-5dk haşlanır.Süzülünce yemeklerden önce tamamı içilir.5 gün boyunca her gün tazesi yapılmak koşuluyla içilir. Haşlama suyunu içmekte zorlananlar çiğ olarak hiç birşey katmadan tek olarak tereyi tüketmelidirler.
 Tere kürünün uygulanışı tüm öneriler için aynıdır.5 gün boyunca kahvaltıdan yada öğle yemeğinden 1 saat sonra her defasında 15-20 tane tere saplı olarak tüketilmelidir.Üzerine limon dışında birşey sıkılmamalı tek tüketilmelidir.


     HERKESE SAĞLIK DOLU GÜNLER:)))))))

0 yorum: