-->

31 Ocak 2014 Cuma

BESLENMEDE ANTİOKSİDANLARIN ÖNEMİ

                                                    ANTİOKSİDANLAR

                           

         Bu gün vücudumuz için aslında olmazsa olmazları anlatıcağız.Antioksidanlar ....Nedir bu antioksidanlar? ,ne işe yararlar? , vücudumuzda olmazlarsa neler olur ? bunları cevaplayacağız.
         İnsan anatomisi zaman içinde değişiklikler gösterir;organlar ,hücreler yorulmaya ,yıpranıp aksamaya başlar.Bazı enzim ve hormonlar gidelerek az salgılanır ya da durur.Bunların sonucunda da metabolizma yavaşlar.Derimizde ,kas ve kemik sistemlerimizde değişimler başlar.Vücudumuz yıllarca
biriken asit yükü karşısında dengesini kaybeder ,çürümeye ,oksitlenmeye yani yaşlanmaya başlar...Nasıl ki eşyalar zaman içinde çürür aynen vücutta öyle işte.Oksidasyon demek elektronların bir atom ya da molekülden ayrılması demektir.İnsan vücudunda elektronlarını kaybetmiş hücre sayısının yani radikal dediğimiz başbelalarının çoğalmasıdır oksidasyon.Bu serbest radikaller vücutta ne kadar fazla olursa hasar da okadar fazla olur.
       Aynı durum besinlerde de olur .Kesip bıraktığımız örneğin bir elmayı ele alırsak 1-2 saat içinde kararmaya başlar.Bu elmanın hava ile teması sonucu oksitlendiğinin bir göstergesidir ve asla bu şekilde tüketilmemelidir.Bazı besinlerde oksitlenme daha hızlı olurken ,örneğin;elma ,muz,patates,avokado,armut,kereviz,enginar.Bazılarınında da daha yavaştır,örneğin;süt,yumurta,peynir,balık,kırmızı et.Bu besinler uygun saklama koşullarında(derin dondurucu)diğer saydığımız meyve ve sebzelere göre daha uzun sürede oksitlenirler.
     Tükettiğimiz sebze ve meyveler bize ulaşana kadar zaten içindeki madddelerin bir kısmını kaybederler.Bu yüzden aldığınız meyve ve sebzelerin taze,günlük olmasına dikkat ediniz ve aldığınız gibi de tüketiniz.
     Antioksidanlar elektron yükü fazla olanatomlardır.Elektronlarını kaybederek serbest radikallere dönüşmüş hücrelerle birleşerek onların normal hücreler olmasını sağlarlar.


   Böylelikle antioksidanlar vücutta toksin haline gelecek zararlı serbest radikallerden vücudu korumuş olurlar.
   Vücudumuzun kendi ürettiği antioksidanların yanı sıra dışarıdan da antioksidan almalıdırlar.Zira kimi uzmanlara göre 25 yaşından sonra antioksidan yapımı duruyor denmekte.
    Gelelim bu antioksidanların neler olduğuna; A,C,E vitaminlerii.ÇİNKO,SELENYUM mineralleridir.
    Antioksidan içeren besinler;

  • Soğan
  • Sarımsak
  • Pırasa
  • Brokoli
  • Kereviz
  • Havuç
  • Lahana
  • Karnabahar
  • Semizotu
  • Domates
  • Brüksel lahana
  • Kivi
  • Yabanmersini
  • Böğürtlen
  • Kuşburnu
  • Çilek
  • Mürdümeriği
  • Badem
  • Ceviz
  • Fındık
  • Ayçekirdeği
  • Kabak çekirdeği
  • Brezilya fıstığı
  • Siyah üzüm
  • Mercimek
  • Yulaf
  • Nohut
  • Zeytinyağı
  • Yeşil çay
  • Karadut
  • Vişne
  • Greyfurt
  • Karpuz
  • Kavun
  • Kayısı
  • Mango
  • Nar
  • Brokoli   
      Mevsimine göre tüketebileceğimiz bu sebze ve meyveler hayatımızın olmazsa olmazları antioksidan depolarıdır.En başta kanser olmak üzere daha birçok hastalığa davetiye çıkaran serbest radikalleri etkisiz hale getiren bu antioksidanları hayatımızdan asla çıkarmamalı sağlımız için bol bol tüketmeliyiz....
           
         HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER:)
 

0 yorum: