-->

29 Ocak 2014 Çarşamba

HAVUÇ'UN FAYDALARI

                     
HAVUÇ


a

     Latince adı Daucus Carota ‘dır.Daucus Yunanca ısıtmak anlamına gelmektedir.Bu ad tohumununun ısıtma etkisinden kaynaklanmaktadır.Farsça ‘’heviç’’ sözcüğü zamanla değişime uğrayarak havuç olmuştur.11.yüzyılda havuç adı kullanılmaya başlanmış ,14.yüzyılda ise yaygınlaşmıştır.Türkler  Orta Asya ‘da havuca ‘sarıg tırma’ diyorlardı.Batıda yaşayan Türkler ise ‘gizri’ adını kullanmışlardır.Farsça havucun diğer adı ‘cezer’ ya da ‘gezer’dir. Anadolu ‘ da
havuç kökünün büyümesine ,rengine,biçimine göre adlandırılmıştır.Avrupa ve Asya’da yabani olarak yaygın yetişmektedir.İsviçre’de yapılan arkeolojik kazılarda cilalı taş devri göl üstü ev kalıntılarında günümüzden 4000yıl öncesine ait havuç tohumları bulunmuştur.

    Yabani havuç işlenmemiş topraklarda ,dağ etekelerinde ,yol kenarlarında olur.Beyaz çiçekler toplu olarak şemsiye görünümündedir ve hazirandan ekime kadar açarlar.İçinde karoten oranı arttıkça havucun rengi koyulaşır.

  İçindeki Maddeler :

· Albümin

· Karoten

· Eterli yağ,yağ,yağ asidi,linol,linolein asit

· Pektin

· Flovonoidler

· Karbonhidratlar

· Fitosterin

· Stigmasterin

· Glutamin

· Asparagin

· Elma asidi

· Beta karoten provitamin,A,B1,B2,B6,C,K

· Nişasta

· Selüloz

· Mineraller ( demir,fosfor,iyot,flor,kalsiyum,magnezyum,potasyum,selenyum,sodyum)

· Su

· Yapraklarında ise bol miktarda hipofizi etkileyen gonatroper hormonunu salgılamasına neden olan porphyrine bulunmuştur.



Yan Etkileri :

· Dozunda yenip içildiğinde herhangi bir yan etkisi yoktur.

· Aşırı tükemitinde ciltte turuncuya çalan bir renk oluşabilir.Yenmesi kesildiğinde bu renkte kaybolur.Hamile bayanların A vitamini ihtiyacını havuçtan almaları önerilir.Çünkü Provitamin A olan karoten vücudun ihtiyacı olduğunda A vitaminine çevrilir.Bunun dışında yüksek oranda A vitamini alımı vücutta depo edildiğinden toksik etki yaparak bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısına zarar verebilir.Özellikle bu dönemde karaciğer yemekten kaçınılmalıdır.A vitamini ihtiyacı havuçtan alınmalıdır.

· Sigara  içenlerin ,güneşe çok maruz kalanların ,sporcuların ,enfeksiyonlu hastaların,bağırsaklarında emme bozukluğu olanların daha fazla beta karotene ihtiyaçları vardır.Besin maddeleriyle günde 20 mg betakaroten almak mümkün olmadığından ,bu durumda olanların gıda maddelerine ek olarak betakaroten almaları gerekir. Ancak çok
yüksek ölçüde betakaroten ,sigara içinlerin günde 20 mg ‘dan çok betakaroten almamaları önerilir.Spor yapanların günde  100 mg betakaroten ihtiyaçları vardır.

· Günümüzde kemoterapiye paralel olarak C ve E vitaminlerinden ve betakarotenden yararlanılmaktadır.Ancak  bu vitaminler multivitamin şeklinde alınmamalıdır,çünkü kansere karşı koruyucu etkisi olan bu maddeler ,multivitaminlerin bileşiminde bulunan demir,bakır,manganez nedeniyle C vitaminiyle serbest radikallerin üremesine neden olur.Bu da istenmeyen birtakım sonuçları doğurur.



 Tıbbi Etkileri :

· Kan şekerini düşürücü

· İshali kesici

· İdrar söktürücü

· Menstrüasyon ayarlayıcı

· Süt ve gaz söktürücü

· Madeni tuz eksikliğini tamamlayıcı

· İçinde bulunan selülotik maddeler bağırsakların çalışmasını ,

· Bağırsaktaki zararlı maddelerin ve askaritlerin atılmasını sağlar

· İçindeki eterli yağ solucan öldürücüdür

· İçindeki karotenoidler serbest radikalleri yok eder

· Bağışıklık sistemini güçlerndirir

· Kolesterol oranını düşürür

· Vücudu zararlı  UV ışığından korur

· Damar sertliği ve akciğer kanserini önler

· Yapılan araştırmalara göre düzenli havuç tüketen kişilerin deri ve epitel dokularının yenilendiği tespit edilmiştir

· Mide ve bağırsak rahatsızlığı olan bebek ,çocuk ve yetişkinlerde havuçla tedavi edilebilirler

· Gaz şişkinliği

· Ekzama

· Kaşıntılar

· Kolikler

· Unutkanlık ve Alzheimer hastalığında havuç kürü uygulanabilir



Kürler ve Uyarılar



-Havuç 8.ayından sonra bebeklere verilebilecek ilk gıdadır.Sindirimi kolaydır ve gaz yapmaz.Kalorisi çok yüksek olmağından rahatlıkla yenilebilir.Çiğ olarak yenilebilineceği gibi haşalaması ve suyu da yenilebilir.

-Havuç suyunun önemli bir özelliği de yemek borusu ve mide yanmasına karşı olan gücüdür.Mide yanması çekenler için her gün bir bardak havuç suyu içilebilirler.

-Satın aldığınız havuçların taze olmasına dikkat ediniz.Kolayca bükülebilen havuçları almayınız çünkü bu durum havucun tazeliğinin olmadığını gösterir.

-Taze sıkılmış havuç suyu her akşam yemeklerden en az 2 saat sonra içilmelidir.Bu kür Alzhemier hastalarında kullanabilir

-Ciltlerinde akne şikayeti olanlar gene bu kürü uygulayabilirler

-Hekiminizin  derideki mantara karşı verdiği ilacın yanında gene havuç suyu tüketimi size yardımcı olacaktır.Eğer mantar şikayetiniz varsa taze üzüm ve ceviz tüketiminden uzak durunuz.
Migren ve kronik baş ağrısı çekenler her gün taze olarak sıkılmış havuç suyunu tüketebilirler.Hem sabah kahvaltısından hem de akşam yemeğinden 2 saat sonra birer bardak içilebilir.igren sıkıntısı çekenler çikolatadan uzak durmalıdırlar.Çikolata migreni tetiklemektedir.

-Unutkanlık ve Alzhemier hastalarına 3 ay boyunca her gün akşam yemeklerinden 2 saat sonra taze sıkılmış havuç suyu  verilmelidir.Her akşam taze olarak tüketilmelidir.

-Ayrıca havuç suyu kalp krizi geçirme riski altındaki kişilere de verilebilir.Önemli ölçüde bu riski azaltmaktadır.





Uyarı: Bu öneri ve kürler tedavi edici değildir.Öncelikle kesinlikle doktorunuza danışınız.Bu kürler tedavinizin yanında destekleyicidirler.





    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM….

0 yorum: