-->

10 Şubat 2014 Pazartesi

ENGİNAR'IN FAYDALARI

                                                                  ENGİNAR





  Latince adı Cynara Scolymus 'dur.Bitkinin dikenli yapısından dolayı bu ad verildiği söylenmektedir.Enginar sözcüğü dilimize Yunancadan gelmiştir.Enginarın yabanisine kenger denir.2 metreye kadar yükselebilen ,mor çiçekli bir bitki olan enginarın çiçekleri sebze,yaprakaları ilaç olarak kullanılır.Akdeniz ülkelerinin en pahalı
sebzelerindendir.Ülkemizde de bir çok çeşidi bulunmaktadır.En çok bilinenleri İzmir'in sakız enginarı ve İstanbul'un ise bayrampaşa enginarıdır.

  İçindeki Maddeler :
  • Enginarın %77'si sudur
  • Karbonhidratlar
  • Yağ
  • Mineraller( demir,fosfor,kalsiyum,magnezyum)
  • Vitaminler ( A,B1,B2,C)
  • Sinarin
  • Bazı enzimler
NOT: Sinarin kahve asidinin akrabalarındandır.Enginarda çok yüksek oranda bulunan sinarin hücreleri gençleştirir,karaciğeri korur,safra salgısını arttırır,kolesterolü düşürür,safra kesesinde taş oluşmasını önler.Enginardan kolesterol düşürücü ilaçlar yapılmaktadır.

   Yan Etkileri:
  • Çok fazla miktarda tüketildiğinde içindeki sinarin maddesi zehir etkisi göstermektedir.
  • Pişirilmiş haldeki enginarda çok fazla bekletilmemeli hemen tüketilmelidir.


  Tıbbi Etkileri :
  • Kolesterolü düzenleyicidir
  • Rahim ağzı kanseri riski taşıyan kişiler için önleyici özelliği vardır
  • Sindirime yardımcı olur
  • Safra şikayetleri olan kişilerde etkendir
  • İştah açıcı
  • Ödem sökücü
  • İltihap önleyici
  • Karaciğer güçlendirici ve koruyucudur
  • İdrar sökücü
  • Şeker düşürücü
  Enginar; damar sertliği,Gut hastalığı,Karaciğer hastalıkları,kolesterol,safra kesesi problemleri,selülit,şeker,şişmanlık,üre gibi hastalıklara koruyucudur ve tedavisi süren hastalıklarda tedaviyi destekleyicidir.Enginarda bulunan safra salgılatıcı madde,karaciğer dokularını uyararak safra salgısının artmasını sağlar.Karaciğerin kendi kolesterol yapımını frenler ve karaciğeri kolesterolün atılması için harekete geçirir.Karaciğerin az çalışması sonucu meydana gelen bulantı ,şişkinlik ve gaz oluşumuna da engel olur.
                                    



                              
    



     Kürler :

    Yüksek kolesterolü olanlar için: Öncelikle böyle bir rahatsızlığınız varsa derhal bir hekime başvurmalı ve doktorunuzun tasviye ettiği tedaviyi uygulamasınız.Bunun yanında takviye olarak da haftada 2-3 kez çok az sıvı yağda hazırlanmış olarak engianarları tüketebilirsiniz.


   Rahim ağzı kanseri risk grubunda olanlar için: Laboratuar inceleme sonuçlarına göre rahim ağzı kanseri (cervix) risk gurubunda olanlar için haftada 2-3 defa öğünlerde çok az suda haşlanmış enginar tüketmelidirler.Haşlama suyunu da dökmeyip içmelerinde büyük fayda vardır.Bu kürü uygularken mümkün olduğunca az yağ kullanmalıdır.Eğer yağsız olarak kullanmak zor geliyorsa bir tatlı kaşığı kadar sıvı yağ kullanabıilinir.Bu kür ne kadar az yağ kullanılınırsa okadar faydalı olur.

















0 yorum: